Vanhat ikkunat erkkeri ja syksyn ruskaa

Vanhojen Ikkunoiden Huoltaminen: Miten Annat Jatkoaikaa Ikkunoille

Ikkunaremontit ovat merkittävä osa kodin ylläpitoa, mutta monet vanhat ikkunat voidaan pelastaa huolellisella huollolla ja kunnostuksella. Ymmärrys siitä, milloin ikkunat tarvitsevat täydellisen uusimisen ja milloin pelkkä huolto riittää, on avainasemassa. Tässä oppaassa käsittelemme, kuinka voit huoltaa ja tiivistää talosi ikkunat.

Ikkunoiden Kunnostuksen Merkitys

Mikäli ikkunoita ei ole tarve uusia energiansäästön vuoksi niin toisinaan pientalon ikkunat vaativat vaihtoa vain, jos ne ovat lahot ja korjauskelvottomat. Kun huolto- ja korjauskustannukset nousevat yllättävän korkeiksi, uusien hankkiminen voi olla perusteltua. Kuitenkin monissa tapauksissa, huoltaminen ja oikeanlaiset korjaustoimet voivat merkittävästi pidentää ikkunoiden käyttöikää.

Huollon ja Tiivistämisen Perusteet

Ikkunat kohtaavat samat sää- ja käyttörasitteet kuin talon ulkokuori, mutta vaativat usein tiheämpää huoltoa. Ikkunoiden tiivistys ja huolto 5–10 vuoden välein auttavat ylläpitämään niiden kuntoa ja toimivuutta. Pokien maalin hilseily tai kittausten irtoaminen ovat merkkejä, että huolto on tarpeen. Maalin tehtävä on suojella puuta, ja säännölliset huollot estävät vahinkojen leviämisen.

Silikonitiivisteen Valinta

epdm-tiiviste ja silikoniputkitiiviste

Vaikka teipattavat EPDM-tiivisteet ovat suosittuja niiden edullisuuden ja asennuksen helppouden vuoksi, ne eivät välttämättä sovellu parhaiten vanhoihin ikkunoihin. Puun eläessä vuodenaikojen mukaan, EPDM-tiivisteet voivat puristua ja menettää tiiveytensä. Silikoniputkitiivisteet ovat parempi vaihtoehto: ne ovat kestäviä, joustavia ja saatavilla monessa eri koossa, soveltuen monenlaisiin välysvaroihin.

Ikkunoiden Ilmatiiviys

Oikea ilmatiiviys on olennainen tekijä ikkunoiden toiminnassa. Vanhojen talojen ikkunat eivät tulisi olla korvausilman lähde, vaan ilma tulisi johtaa sisätiloihin asianmukaisesti asennetuista tulo- ja poistoilmakanavista. Ikkunat tiivistetään ulkopuolelta vesi- ja lumitiiviiksi, kun taas sisäpuolelta tiivistäminen varmistaa ilmatiiviyden. Väärin tiivistetyt ikkunat voivat aiheuttaa kosteusvaurioita ja lisätä energiankulutusta.

Yhteenveto

Huolellinen ikkunoiden huolto ja asianmukainen tiivistäminen voivat pelastaa vanhat ikkunat ja säästää merkittäviä summia verrattuna uusien ikkunoiden hankkimiseen. Kodin10 myy ja asentaa vain uusia ikkunoita, joten suosittelemme kääntymään paikallisen osaajan puoleen jos omat taidot epäilyttävät. Kokenut timpuri tai esimerkiksi puuseppäartesaani on oikea henkilö suorittamaan työn riittävällä huolellisuudella.

Mikäli päädyt uusimiseen – varaa meiltä ilmainen arviokäynti.