Asunto-osakeyhtiö, kuva kerrostalosta

Ikkunaremontti asuntosijoittajan silmin: Miksi, milloin ja miten?

Ikkunaremontti on keskeinen osa kiinteistön ylläpitoa ja voi vaikuttaa merkittävästi sekä asumismukavuuteen että energiatehokkuuteen. Asuntosijoittajana on tärkeää ymmärtää, miten ikkunaremontti toteutetaan, mitä se maksaa, ja millaisia vaikutuksia sillä on vuokralaisten asumiseen sekä sijoituskohteen arvoon.

Miksi ikkunaremontti kannattaa?

Ikkunat voivat kestää 25–50 vuotta materiaalin mukaan ja hyvällä huoltohistorialla pidempäänkin. Vanhojen, vetävien ikkunoiden uusiminen parantaa huomattavasti asunnon lämmöneristystä ja vähentää lämmityskuluja, jotka ovat yksi suurimmista asumisen kuluista Suomessa. Lisäksi uudet ikkunat nostavat asunnon viihtyisyyttä ja voivat vaikuttaa positiivisesti myös vuokrattavuuteen ja vuokratasoon.

Miten ikkunaremontti toteutetaan?

Ikkunaremontti on suhteellisen nopea toimenpide, joka yleensä kestää vain muutaman päivän, jos se tehdään erillisenä projektina. Remontin yhteydessä voidaan harkita myös muita parannuksia, kuten julkisivuremonttia, jolloin molemmat työt voidaan yhdistää tehokkaasti. On tärkeää valita laadukkaat materiaalit ja kilpailuttaa asennustyöt, sillä nämä tekijät vaikuttavat sekä remontin hintaan että lopputuloksen kestävyyteen.

Mitä kustannuksia ikkunaremonttiin liittyy?

Kustannukset ikkunaremontissa vaihtelevat huomattavasti riippuen valituista ikkunatyypeistä ja niiden asennustavasta. Kun remontti toteutetaan erillisenä projektina, hinta määräytyy useiden tekijöiden perusteella. Kustannukset jaetaan osakkaiden kesken taloyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaisesti, joten on tärkeää tutustua siihen huolellisesti, jotta ymmärrät, miten remontin kustannukset vaikuttavat juuri sinun sijoitukseesi.

Verotuksen huomioiminen

Ikkunaremontin kustannukset voidaan tulouttaa taloyhtiön kirjanpidossa, mikä tarkoittaa, että sijoittaja voi vähentää nämä kulut vuokratuloistaan. Tämä on tärkeä verotuksellinen etu, joka kannattaa ottaa huomioon sijoitusten tuottoa laskettaessa.

Vuokralaissuhteen hallinta remontin aikana

Remontti vaatii yleensä myös vuokralaisilta joustoa ja kärsivällisyyttä. On sijoittajan etu pitää yllä hyvää vuokralaissuhdetta ja viestiä avoimesti tulevasta remontista, jotta vuokralaiset voivat varautua ja sopeutua tilapäisiin muutoksiin asumisessaan.

Yhteenveto

Ikkunaremontti on tärkeä sijoitus niin asumismukavuuden, energiatehokkuuden kuin kiinteistön arvonkin kannalta. Kun remontti on ajankohtainen, on viisasta arvioida tarkasti remontin tarve, kustannukset ja vaikutukset. Aktiivinen osallistuminen taloyhtiön kokouksiin ja päätöksentekoon auttaa varmistamaan, että remontti toteutetaan järkevästi ja sijoittajan etujen mukaisesti.